پیچ و مهره ها در گرید ها و کلاس های مختلف از ترکیبات و آلیاژ های متنوعی تولید می شوند. گرید های فولادی، آهنی و استنلس استیل پیچ و مهره های صنعتی هر یک مشخصاتی ویژه داشته که از نظر مقاومت های مکانیکی و همچنین از نظر قابلیت های شیمیایی با یکدیگیر متفاوت هستند. انواع پیچ و مهره شش گوش استاندارد های DIN931, DIN933, DIN934 ، انواع پیچ آلن استاندارد DIN912 و پیچ های متری از گرید های آهنی و فولادی تولید می شوند.
عنصر فلزی آهن یکی از عناصر با درصد بسیار بالا می باشد که در تولید پیچ های آهنی در کلاس 4.8، 5.6 و همچنین با ترکیب درصد مشخصی از عنصر نا فلزی کربن بصورت فولادی عرضه می گردد. اما با وجود داشتن درصد برابری از فلز آهن و کربن فولادو گرید ها و کلاس های فولادی بکار گرفته در تولید پیچ و مهره و انواع واشر آلات در رده های متفاوتی عرضه می شود. دلیل تفاوت کلاس های مختلف فولادی عملیات حرارتی سخت کاری است که در فراوری این فلزات استفاده می شود. عملیات حرارتی فراوری فلزات بکار رفته در تولید انواع پیچ و مهره و واشر بر شامل چند مرحله سرمایش و گرمایش تا دماهایی مشخص و با سرعت مشخص می باشد که دسترسی به این اطلاعات عملا با روش مهندسی معکوس نیز میسر نیست.
یکی از ایده آل ترین مشخصه های فولاد قابلیت تغییر مشخصات مکانیکی آن تحت عملیات حرارتی است. دو مشخصه مکانیکی تنسایل مقاومت کششی و سختی سطحی که بصورت مستقیم بر عملکرد پیچ و مهره های صنعتی تاثیر می گذارند بصورت مستقیم تحت تاثیر عملیات حرارتی فولاد قرار دارند. گرید های فولادی پیچ های صنعتی، مهره های صنعتی، انواع واشر تخت فولادی، انواع واشر های فنری به قرار زیر هستند.
پیچ و مهره استنلس استیل هم به شکل شش گوش، استاد بولت، پیچ متری و آلنی در صنایع مورد استفاده فراوانی دارند. در واقع قابلیت های استنلس استیل در برابر زنگ زدگی می باشد که این گرید از پیچ های صنعتی را را بسیار محبوب می کند. پیچ و مهره استیل در دو گرید 304 و 316 تولید می شوند که از آنجایی که آستنیته هستند به گرید های A2 , A4 نیز شناخته می شوند.
از نظر مقاومت کششی پیچ و مهره استنلس استیل با دارا بودن تنسایل 7** مگاپاسکال نسبت به گرید های فولادی پیچ و مهره ضعیف تر هستند اما با وجود ضعف آنها و در عین گران قیمت تر بودن به سبب قابلیت کاربری در محیط های مرطوب در صنایع کاربرد گسترده ای دارند.