مدیر کل زندانهای استان کرمانشاه با اشاره به مرخصی کرونایی 1500 زندانی گفت: عمده جرائم این افراد مالی و یا جرائم سبک در حوزه مواد مخدر است.
حمید رضا پوریانی به مناسبت هفته قوه قضاییه در نشست خبری امروز (اول تیرماه) در تشریح ویژگی های جمعیتی زندانیان استان، با اشاره به وجود 4900 زندانی در زندان های استان گفت: از این تعداد حدود 1500 نفر به دلیل کرونا در مرخصی به سر می برند.
وی افزود: 98 درصد زندانیان استان مرد و دو درصد آنها زن هستند و حدود 70 درصد زندانیان زیر 40 سال سن دارند.
پوریانی گفت: جوان بودن عمده زندانیان استان کرمانشاه که همه در سنین اشتغال هستند نشان می دهد که اگر برای جوانان استان کار مناسب فراهم شود، می تواند تاثیر چشمگیری در کاهش آمار زندانیان استان داشته باشد.
مدیرکل زندان های استان کرمانشاه با اشاره به سطح پایین تحصیلات زندانیان استان گفت: 56 درصد زندانیان استان تحصیلات راهنمایی و پایین تر از آن دارند و تنها دو درصد آنها از تحصیلات لیسانس و بالاتر برخوردارند و همین امر نشان دهنده نقش مهم سواد و تحصیلات در کاهش جرائم استان است.
29 درصد زندانیان استان “سارق” هستند/ 2700 زندانی “تکراری” داریم
پوریانی درخصوص جرائم زندانیان استان گفت: حدود 29 درصد زندانیان استان با جرم سرقت روانه زندان شده اند و این درحالی است که در استان های دیگر عمده زندانیان مربوط به جرائم حوزه مواد مخدر است.
وی افزود: در رتبه بعدی و با سهم 25 درصدی زندانیان حوزه مواد مخدر قرار دارند و زندانیان جرائم مالی هم تعداد قابل توجهی هستند.
مدیرکل زندان های استان کرمانشاه با بیان اینکه 85 درصد سارقانی که در زندان به سر می برند معتاد هستند، گفت: این امر نشان می دهد که اعتیاد چه نقش پررنگی در افزایش آمار سرقت در استان دارد.
وی در ادامه به وجود زندانیان تکراری در استان اشاره کرد وافزود: از مجموع زندانیان استان، 2700 مورد آنها “تکراری” هستند، یعنی پس از تحمل حبس آزاد شده و مجددا به چرخه وقوع جرم یا سرقت برگشته اند.
پوریانی یادآور شد: در مجموع جمعیت سارقان استان کمتر از سه هزار نفر است، اما این افراد پس از دستگیر شده و تحمل حبس، وقتی آزاد می شوند دوباره دست به سرقت می زنند.
ورودی زندان، نتیجه خروجی عملکرد مسئولان است/ “اپیدمی کرونا” در زندان های استان نداشته ایم
این مسئول در ادامه با اشاره به دید سیاه جامعه نسبت به زندان، گفت: اکثر افراد جامعه و رسانه ها دید سیاه و تیره ای نسبت به زندان ها دارند که گاهی شاید چندان بد نباشد، چون می تواند اثرات بازدارندهای داشته و موجب شود افراد از ترس زندان مرتکب جرم نشوند، اما در واقعیت خدمات بسیار خوبی در زندان ها ارائه می شود.
وی افزود: ما زندانبان ها بر اساس قانون علاوه بر وظیفه نگهداری از زندانیان، وظیفه تعلیم و تربیت آنها را برعهده داریم و در این زمینه شاید کار برخی نهادها و دستگاه ها را به نحوی جبران می کنیم.
پوریانی گفت: وقتی یک زندانی جوان به دلیل بیکاری مرتکب جرم می شود، قصور از دستگاهی است که نتوانسته برای این جوان شغل ایجاد کند یا وقتی یک جوان به دلیل ترک تحصیل بزهکار شده قصور از دستگاهی است که شرایط تحصیل را برای او فراهم نکرده است.
وی افزود: بارها گفته ایم که ورودی زندان ها نتیجه خروجی عملکرد دستگاهها و مسئولین است و اگر ما درست عمل کنیم قطعا ورودی زندان ها کم می شود.
پوریانی درخصوص خدمات ارائه شده در زندان های استان گفت: زمانی که یک زندانی در زندان پذیرش می شود در وهله اول افسرنگهبان با او مصاحبه کرده و مشخصات او را در سامانه ای ثبت می کند که در کل کشور قابل دسترسی است، در مرحله دوم یک پزشک زندانی را معاینه کرده و سلامت جسمانی و بیماری های احتمالی او را بررسی می کند و در مرحله آخر یک مددکار زندانی را به لحاظ سلامت روان مورد بررسی قرار می دهد.
این مسئول افزود: در حال حاضر با توجه به شیوع کرونا افراد به محض ورود به زندان باید قرنطینه شوند که این قرنطینه دو دسته است، یکی مخصوص افرادی که علائمی ندارند و این افراد 14 روز در قرنطینه مانده و سپس وارد جمع زندانیان می شوند، اما در خصوص افرادی که علائم کرونا دارند قرنطینه با شرایط خاصتر انجام و تا زمان بهبودی کامل زندانی در قرنطینه می ماند و با انجام این اقدامات خوشبختانه تاکنون اپیدمی کرونا در زندان های استان نداشته ایم.
پوریانی خاطرنشان کرد: در سالجاری تاکنون 1450 مورد تست کرونا از زندانیان استان گرفته شده و طی این مدت 18 هزار و 500 مورد تب سنجی انجام شده است.
وی افزود: طی امسال 47 مورد ابتلا به کرونا در زندان های استان داشته ایم که بحث قرنطینه و درمان آنها به خوبی انجام شده است.
وی افزود: باتوجه به اینکه تعداد بالایی از زندانیان معتاد هستند و درصورت عدم رسیدگی و درمان به موقع احتمال مرگ و میر آنها وجود دارد، بلافاصله روش های درمانی متادون درمانی و … برای آنها انجام شده و اختلالات روانی احتمالی آنها نیز تحت درمان قرار می گیرد.
مدیرکل زندان های استان کرمانشاه از ارائه برنامه های فرهنگی، ورزشی و حمایتی در زندان های استان خبر داد وافزود: در همان بدو ورود، روحانیون در زندان ها حاضر شده و به زندانیان مشاوره می دهند و آنها بر حسب علاقه در کلاس های آموزشی و فرهنگی و ورزشی شرکت می کنند. بطور مثال در بحث کلاس های سواد آموزی امسال 54 نفر در کلاس سواد آموزی شرکت کرده، 39 نفر در کلاسهای تحکیم سواد( افرادی که از قبل سواد داشته اند و می خواهند قوی تر شوند) و 52 نفر نیز در کلاس های انتقال که شامل رفتن از دوره راهنمایی به دبیرستان است، شرکت کرده اند.
وی افزود: همچنین دو نفر از زندانیان که در ایام زندان در کنکور قبول شده اند هم هم اکنون در حال تحصیل در دانشگاه هستند.
این مسئول تصریح کرد: در کنار اینها کلاس های مهارت های زندگی، احکام، در سایه نهج البلاغه و… هم برای زندانیان برگزار می شود و در مناسبتهای مختلف و عزاداری ها و جشن ها برای آنها مراسم برپا می شود و نمازهای یومیه هم بصورت جماعت در زندان ها برگزار می شود.
پوریانی به فعالیت هفت کتابخانه عمومی در زندان های استان اشاره کرد وافزود: هم اکنون بیش از 32 هزار جلد کتاب در این کتابخانه برای استفاده زندانیان فراهم است.
وی به فعالیت هیاتهای مذهبی ثبت شده در زندانهای استان هم اشاره کرد وافزود: در حال حاضر بیش از 3500 نفر از زندانیان عضو این هیات های مذهبی هستند.
پوریانی اشاره ای هم به فعالیت های ورزشی زندانیان داشت و افزود: برنامه های ورزشی مثل کشتی، ورزش های زورخانه ای، دارت، فوتبال، بدنسازی، تنیس روی میز و … برای زندانیان استان فراهم شده که برحسب علاقه می توانند در این کلاس ها و برنامه ها شرکت کنند.
وی به خدمات حوزه درمان در زندان های استان هم اشاره کرد و اظهار کرد: در حال حاضر هم پزشکان عمومی و هم چندین متخصص با اداره کل زندان ها قرارداد دارند و بصرت دوره ای زندانیان را معاینه کرده و امورات درمانی آنها را پیگیری می کنند و در کنار اینها پزشکان جهادی هم هرچند وقت یکبار در زندان های استان حاضر شده و خدمات رسانی دارند.
امسال 80 درصد زندانیان مشغول به کار می شوند/ از کارآفرینان برای ایجاد اشتغال زندانیان حمایت میکنیم
مدیرکل زندانهای استان کرمانشاه در ادامه به تشریح برنامه های اشتغال زندانیان استان پرداخت و افزود: خوشبختانه تا پایان سال گذشته 50 درصد زندانیان استان مشغول به کار شدند و برنامه داریم تا شهریور 1400 این تعداد را به بیش از 80 درصد برسانیم.
وی افزود: در زندان سه نوع اشتغال داریم، یکی “اشتغال نشسته” است، به اینصورت که فرد زندانی در اتاق خودش کار انجام می دهد که این نوع اشتغال عمدتا شامل ساخت انواع صنایع دستی است و در حال حاضر 691 زندانی در استان به این روش مشغول به کار شده اند.
پوریانی گفت: نوع دوم اشتغال اعزام به کار است، در این نوع اشتغال با رایزنی صورت گرفته با برخی پیمانکاران، زندانیان با پرداخت حقوق به آنها در محل پروژه کارفرما حاضر شده و کار می کنند و شب ها هم می توانند نزد خانواده خود بمانند که در حال حاضر 87 نفر در استان از این طریق صاحب شغل شده اند و برنامه داریم تا پایان امسال این تعداد را به 500 نفر برسانیم.
وی افزود: در نوع سوم اشتغال هم کار در کارگاه های زندان را در دستور کار داریم که در این روش نیز زندانیان در کارگاه های خیاطی، کارگاه چرم، سنگ تراشی و جوشکاری و … مشغول به کار می شوند.
پوریانی گفت: در این روش هم تاکنون 625 زندانی در استان بکاری گیری شده اند و در همین هفته به مناسبت هفته قوه قضایی دو کارگاه بسته بندی گیاهان دارویی و کارگاه تولید سفره یکبار مصرف فعال می شوند که از این طریق 15 نفر دیگر از زندانیان مشغول به کار می شوند.
وی یادآور شد: ما در زندان های استان سوله های خالی بسیاری داریم و از بخش خصوصی دعوت می کنیم برای کارآفرینی برای زندانیان استان از این بسترها استفاده کنند و اعلام می کنیم با تمام توان در خدمت بخش خصوصی و کارآفرینان خواهیم بود.
وی افزود: همزمان با برنامه های اشتغال، کلاس های فنی و حرفه ای هم برای زندانیان برگزار می شود و سال گذشته 168 دوره در 45 رشته برگزار و بیش از 3250 گواهینامه از سوی سازمان فنی و حرفه ای و نیز جهاد کشاورزی استان به زندانیان اعطا شد.
پوریانی خاطرنشان کرد: کاربرد این گواهینامه ها این است که افراد زندانی پس از آزادی به ما مراجعه کرده و با نشان دادن این گواهینامه می توانند تقاضای دریافت تسهیلات کنند و ما نیز آنها را به بانک معرفی می کنیم.
فرهنگ کار در کرمانشاه ضعیف است/ بسیاری زندانیان از محل کار با حقوق مناسب هم فراری هستند
مدیر کل زندان های استان کرمانشاه به فرهنگ ضعیف کار در استان اشاره کرد وافزود: طی بررسی که بصورت خوداظهاری از زندانیان استان انجام داده ایم حدود هزار نفر آنها دریک مهارت از جمله بنایی، جوشکاری و … حرفه ای هستند، اما متاسفانه به جای انجام کار به سرقت و ارتکاب جرم روی آورده اند.
وی افزود: زندان چکیده هرجامعه است و متاسفانه این فرهنگ ضعیف کار موجب شده افراد به جای کار و تلاش دست به سرقت بزنند، بطور مثال همین حالا یک کارگاه خیاطی با حقوق مناسبت درخواست بکارگیری 15 خانم زندانی را داده اما هیچکدام نمی خواهند کار کنند و این ناامید کننده است.
پوریانی افزود: بارها مورد داشته ایم که با کارفرمایان صحبت کرده و زندانیان درپروژه ای با حقوق مناسبت مشغول به کار شده اند، اما فردای همان روز فرار کرده اند و این امر نشاندهنده فرهنگ ضعیف کار در آنها ست.
وی به بالا بودن آمار سرقت در شهرستان اسلام آبادغرب هم اشاره کرد و افزود: در حال حاضر بررسی ما نشان میدهد که عمده سرقت های این شهرستان توسط 200 سارق انجام می شود ودر حال برنامه ریزی هستیم تا با دراختیار قرار دادن زمین و ایجاد گلخانه بتوانیم این افراد را بکارگیری کرده و صاحب شغل کنیم تا دست از این کارها بردارند و امیدواریم مسئولین در این زمینه همکاری کنند.
پوریانی در ادامه به حمایت های صورت گرفته از خانواده های زندانیان هم اشاره کرد وافزود: در این راستا سامانه ای به نام “سامانه حمایت” راه اندازی شده که خانواده زندانیان در هر جای کشور که باشند می توانند وارد این سامانه شده و مشکلات خود را مطرح کنند که در اینصورت به سرعت با آنها تماس گرفته شده و این افراد تحت حمایت “انجمن حمایت” قرار می گیرند.
این مسئول افزود: در حال حاضر در مجموع 896 خانواده زندانیان استان تحت حمایت این انجمن قرار دارند.
پوریانی گفت: تاکنون 4000 بسته معیشتی میان این خانوارها عمدتا از سوی سپاه توزیع شده است و در کنار این 14 سری جهیزیه با کمک ستاد اجرایی فرمان امام (ره) برای دختران این خانواده ها خریداری شده است.
وی از پرداخت 380 فقره تسهیلات قرض الحسنه به خانواده زندانیان استان در سال جاری خبر داد وافزود: در حال حاضر کمیته امداد امام خمینی (ره) در قالب پرداخت وام ضروری پنج میلیون تومان تسهیلات قرض الحسنه به خانواده زندانیان اعطا می کند.
پیش بینی آزادی 1000 زندانی در مرحله دوم طرح “پایش”/ راه اندازی 16 شعبه “دادرسی الکترونیکی”
پوریانی در ادامه از اجرای طرح پایش از تابستان سال گذشته خبر داد وافزود: در این طرح که به دستور رییس قوه قضایی اجرایی شد پرونده تمام زندانیان مجددا بررسی شد و در مجموع 1157 نفر در این طرح پایش توانستند آزاد شوند.
مدیرکل زندان های استان کرمانشاه ابراز امیدواری کرد، با اجرای مرحله دوم این طرح در تیرماه امسال حدود هزار نفر دیگر از زندانیان استان آزاد شوند.
پوریانی از طرح “دادرسی الکترونیکی” هم به عنوان یکی دیگر از طرح های قوه قضایی در مدت اخیر یاد کرد وافزود: برای زندانیان و خانواده های آنها بحث آبرو مهم است و حتی برخی زندانیان خانواده هایشان هم از جرم و زندانی شدن آنها اطلاع ندارند، برای همین طرح دادرسی الکترونیکی راه اندازی شد تا زندانی بدون نیاز به حضور در دادگاه از طریق مجازی بتواند با قاضی صحبت کند.
وی افزود: درحال حاضر 16 شعبه دادرسی الکترونیکی در زندان های استان راه اندازی شده و تاکنون 1154 دادرسی الکترونیکی داشته ایم.
پوریانی به استقبال زندانیان از طرح “پابند الکترونیکی” هم اشاره کرد و افزود: هم اکنون 13 زندانی تحت نظارت پابند هستند و می توانند درمحدوده مشخص خارج از استان تردد داشته باشند.
انتقال “زندان مرکزی” کرمانشاه 5 سال زمان می برد/ به “سارقانِ حرفه ای” و زندانیان جرائم سنگین و خشن مرخصی کرونایی ندادیم
مدیرکل زندان های استان کرمانشاه در ادامه از طرح انتقال زندان مرکزی کرمانشاه و زندان شهرستان پاوه خبر داد وافزود: برنامه این است که زندان ها را به خارج از شهر منتقل کنیم، اما این انتقال نباید چندان زیاد باشد که خانواده زندانیان برای ملاقات دچار مشکل شوند.
وی افزود: در حال حاضر در خصوص انتقال زندان شهرستان پاوه هم اکنون مکان آن در خارج از شهر مشخص شده و پیگیر هستیم تا بتوانیم زمین را از منابع طبیعی بگیریم.
این مسئول افزود: در خصوص زندان مرکزی کرمانشاه هم شهر ماهیدشت پیشنهاد شد که مخالف هستیم، چرا که دور است و خانواده زندانیان دچار مشکل می شوند و پیگیر هستیم زمینی در شرق شهر کرمانشاه برای این کار پیدا کنیم.
پوریانی گفت: زندان مرکزی کرمانشاه پنج هزار نفره خواهد بودد و در فاز اول ظرفیت سه هزار نفر در نظر گرفته شده است.
وی افزود: پیگیر هستیم این طرح را بامشارکت بخش خصوصی یا دولتی پیش ببریم و حدود چهار تا پنج سال راه اندازی آن زمان خواهد برد.
این مسئول در ادامه در خصوص هزینه روزانه زندانیان استان گفت: این هزینه ها شامل بسته های غذایی، بهداشتی و هزینه برق و آب و …. است که در مجموع برای هر زندانی روزانه 29 هزار تومان می شود.
مدیرکل زندان های استان کرمانشاه در پاسخ به سوال خبرنگاران در خصوص مرخصی زندانیان در ایام شیوع کرونا و افزایش آمار سرقت ها هم گفت: در این ایام به زندانیان با سابقه جرائم خشن و سنگین و نیز زندانیانی که دو بار سابقه سرقت دارند، مرخصی داده نشده و عمده کسانی که به مرخصی رفته اند، جرائم مالی و یا جرائم سبک در حوزه مواد مخدر داشته اند.
منبع:ايسنا